Zbierka pre Sestry Matky Terezy

Každoročná zbierka trvanlivých potravín  pre Sestry Matky Terezy sa uskutoční aj tento rok. Ak Vám bola dopriata bohatá úroda zeleniny, alebo ovocia, máte šancu podeliť sa s ľuďmi, ktorí sa ocitli v núdzi. Darovať môžete aj strukoviny, múku, ryžu, cestoviny, ale i po domácky vyrobené zaváraniny.  V  Charitnom a socializačnom centre Betlehem v bratislavskej Petržalke, kde Sestry Matky Terezy pôsobia, sa určite potešia aj hygienickým potrebám a čistiacim prostriedkom. Ak chcete prispieť kontaktujte Charitas Budmerice.

Rehoľná spoločnosť MC – Misionárky Lásky – Sestry Matky Terezy sa zameriava predovšetkým na pomoc najbiednejším v zmysle utíšenia Ježišovho smädu po láske, keď povedal na kríži: „Žíznim!“.

Doma o mne vedia, že som milionár – a zrazu toto?
Sestry Matky Terezy sú milé, ale neoblomné. „Nerozprávame o tom, čo robíme. Ak to chcete vedieť, príďte sa pozrieť. O tretej dávame ľuďom obed,“ bezchybnou slovenčinou hovorí malá usmievavá Indka.
Charitné a socializačné centrum Betlehem, ukryté uprostred bratislavského sídliska Petržalka, prezradí rad čakajúcich ľudí. V ruke plastiková fľaša na čaj, v igelitkách celý svoj majetok. Väčšina bezdomovcov, ktorí sa prišli najesť a zohriať, sú chlapi, ale v rade čaká aj známa bratislavská žobráčka, ktorá kvílivo pýta na jedlo v centre mesta. Niektorí stoja ticho a osamelo. Vysoký pán s koženou brašnou sa tvári, že je tu len náhodou.
Skupinka mužov hodnotí, kto zohnal najlepšie topánky a hádajú sa, ktoré víno sa najlepšie hodí s Alpou. Presne o tretej sa otvoria dvere a dav päťdesiatich bezdomovcov sa pomaly sunie do veľkej jedálne. Rehoľné sestry pri vchode kontrolujú, či nikto nie je opitý. Okrem drobných mníšok je v jedálni už len študent teológie a hromadná roztržka by nemusela dopadnúť dobre. Nik však nevyzerá na to, že sa má chuť biť, bezdomovci sa slušne zdravia a trpezlivo čakajú na miesto. Mníška zatlieska, zavelí ticho a budúci farár začne čítať z Biblie o slovách, ktoré sa dajú zneužiť, ak im dáme iný význam. Vlasatí, mladí, starí, červení, hladní chlapi hľadia pred seba do prázdna, až sa zdá, že rozmýšľajú o kázni. Potom sa všetci postavia a pomodlia Otčenáš a konečne sa na stoly roznáša chlieb.
Myslí si, mladý teológ, že bezdomovci počúvajú, čo im káže? Chlapec s briadkou sa usmeje: „Asi nie, ale stále lepšie toto, ako nič, že?“ Podáva naberačku na čaj a ukazuje smerom k podnosom s pohármi. Každý tu má svoje miesto a úlohu: niektorí čakajú na obed, iní nosia obrovské hrnce alebo vybavujú chorým kamarátom povolenie ostať v Betleheme aspoň dva-tri dni, kým sa nepozbierajú po operácii alebo po chorobe.
Mladý chalan odhalil, čo tam chceme, vrtí hlavou a potichu hovorí: „Nesmiete tu fotiť! Nemôžem sa objaviť v novinách, keby ma tam zbadal otec, okamžite sadne na vlak a odvlečie ma domov.“
Po hustej gulášovej polievke si ľudia z ulice pýtajú čaj do fľašiek a nosia riad do kuchyne, kde ho umývajú mníšky. Medzi rečou opäť kladieme otázku, čo je to chudoba a či sa jej treba báť. Usmievavá černoška nekompromisne vycerí zuby: „My nesmieme nič hovoriť, máme svoju prácu. Chcete vedieť, čo je chudoba, choďte sa porozprávať s tými, čo tak žijú.“ Chlapi v stredných rokoch sa ešte bavia pri dlhom drevenom stole. O svojej chudobe radi porozprávajú, lebo už nemajú čo stratiť. Sami sa bavia na šokujúcom charaktere svojich odpovedí: „Keď ste na ulici, prestane vám prekážať, že oblečenie nájdete v kontajneri, že jete jedlo z koša. Neprekáža vám už, že ste špinavý a smrdíte.“
„Či sa bojíme chudoby?“ pýta sa muž oblečený len v koženkovej bunde. „Každý sa bojí chudoby, ale my sa už nemáme čoho báť,“ dodáva s akousi hrdosťou v hlase. Aspoň táto istota mu zostala.
„Dá sa žiť aj tak, človek vie prežiť stále,“ pridáva sa bradatý mužík s veselými očami. „Ale chýba nám spánok. Teplo, v ktorom by sa dalo spať.“
Misionárky lásky, ako sa rád volá, doumývali riad a prišli k stolu naznačiť, že je čas odísť. Pred vchodom skúša bezdomovec vyjednať kšeft: nechá sa odfotiť za dvadsať korún. Načiahne sa po bankovke, ale potom si to rozmyslí: „Keby som nebol z dediny, ale z mesta, pokojne si ma foť. Lenže doma všetci vedia, že som milionár – a zrazu by videli toto?!“ rozrehoce sa, a mizne medzi paneláky.
DENISA VOLOŠČUKOVÁ | SME

Adresa:
Sestry Matky Terezy
Rovniankova 10
85102 Bratislava Petržalka
tel.: 02/63810754